Do ponedeljka odgovor banaka o reorganizaciji Nibens grupe

Bez autora
Jul 27 2011

Banke bi do ponedeljka, 1. avgusta, trebalo da se izjasne o planu reorganizacije Nibens grupe. To je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika banaka, kao najvećih poverilaca Nibens grupe, i predstavnika Vlade Srbije. Predstavnici putarskih preduzeća "Nibens grupe" dogovorili su se ranije na sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da predstavnici države danas razgovaraju sa bankama o rešavanju problema tih preduzeća. Ostaje samo da se čeka. Ako banke prihvate rešenje o reorganizaciji to će biti spas za preduzeća iz Nibens grupe. O problemima članica Nibens grupe za koje nije završena privatizacija - Preduzeća za puteve "Beograd" i Bačkaputa - razgovaraće u utorak. Blokadu su počeli juče nezadovoljni što Vlada Srbije ništa nije ucinila da se odblokiraju računi njihovih firmi, isplate zaostale zarade i omogući im da nastave započete poslove. Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugovanja bankama, dobavljačima i državi koji dostižu oko 170 miliona evra.

Do ponedeljka odgovor banaka o reorganizaciji Nibens grupePredsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je danas da bi banke do ponedeljka, 1. avgusta, trebalo da se izjasne o planu reorganizacije Nibens grupe.

Vukanovićeva je kazala da je to dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika banaka, kao najvećih poverilaca Nibens grupe, i predstavnika Vlade Srbije.
 
Predstavnici putarskih preduzeća "Nibens grupe" dogovorili su se ranije na sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da predstavnici države danas razgovaraju sa bankama o rešavanju problema tih preduzeća.

"Ostaje nam da čekamo. Ako banke prihvate rešenje o reorganizaciji to će biti spas za preduzeća iz Nibens grupe", kazala je ona.

Vukanovićeva je dodala da će se o problemima članica Nibens grupe za koje nije završena privatizacija - Preduzeća za puteve "Beograd" i Bačkaputa - razgovarati u utorak.


Blokadu su počeli juče nezadovoljni što Vlada Srbije ništa nije učinila da se odblokiraju računi njihovih firmi, isplate zaostale zarade i omogući im da nastave započete poslove. Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugovanja bankama, dobavljačima i državi koji dostižu oko 170 miliona evra.

Ta preduzeća zapošljavaju više od 5.000 radnika, a pet putarskih preduzeća iz grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u gradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Najveći poverioci Nibens grupe sa potraživanjima između 110 i 130 miliona evra su banke, koje su inicirale blokadu računa i bez čijeg odobrenja nije moguće započeti reorganizaciju grupe.

Banke su se polovinom juna načelno složile da predlože novi menadžment grupe i mere koje će omogućiti nastavak poslovanja Nibens grupe i pronalaženje strateških partnera.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz te grupacije uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik